lørdag den 27. august 2011

Opgave tavle til et nyt skolebarn


For et par uger siden købte jeg denne magnet tavle i Rema, med en ide om en opgave tavle til Benjamin, men da han jo lige er startet i børnehaveklasse og ikke kan læse endnu, var det ikke nok bare at skrive hans opgaver på. Så i går fik jeg endelig tid til at gøre noget ved det. Desværre lå mit kamera hos en veninde, så jeg har måtte nøje med min I-phone (hvilken også tager udmærkede billeder, men det er ikke helt det samme som et SLR). Først skulle jeg lige finde ud af hvilke opgaver jeg rent faktisk ville sætte ham til at udføre. Jeg bestemte mig for at fire "opgaver" måtte være rigeligt til at begynde med og endte med disse fire:

Rede sengen

Læse en bog

Lave opgaver

Lege

Jeg skrev tekst på billederne, printede dem ud og laminerede dem. Derefter satte jeg noget af de overskydne magnetiske materiale (der var rund om de små smily'er) bag på og vupti, "klaskede" dem på tavlen sammen med en ny overskrift - og så var den færdig.

Benjamin syntes også til at starte med at den var en god ide, indtil at det gik op for ham at jeg lidt forventede at det var noget han skulle gøre hver dag, især det der med at læse og lave opgaver. Men jeg syntes at det er en god ide allerede nu at få indkørt en vane omkring "lektier". Desuden er det på denne her måde at han kan tjene lidt lommepenge, har nemlig lovet ham en krone for hver smily. (det er desværre noget han kan forstå meningen med). Så nu må vi se hvordan det kommer til at forløbe, jeg ved i hvert fald at sengen allerede er blevet redt i dag.

Hvis nogen læser dette og har en holdning eller erfaring med hvornår (altså i hvilken alder) man kan bede (forlange) at ens børn skal rydde op på deres værelse, vil jeg meget gerne høre den. Min erfaring siger at han godt kan finde ud af det til en vis grad, men det sker altid under store protester og tåre. Overvejede faktisk at sætte det på tavlen som et fast punkt, men droppede det igen, da jeg simpelthen ikke gider at have den ballade hver dag.

3 kommentarer:

Kun Dikkedarer/ Sarah sagde ...

åh ja, det med oprydningen skaber også konflikter her hjemme :( Men jeg har hørt at børn mellem 4-7 år godt kan finde ud af at ryde op, men at det handle om hvor uoverskueligt det er. Hvis man som voksen tillader at det flyder helt over, og at man først siger der skal rydes op når man skal have dykker prøve for at komme igennem, så er det heller ikke okay. Det er bedst at man laver en fast regl, fx, 25 min. aftensmad så ryder man op på værelset. Så er det dejligt rydeligt inden man skal sove - og rydelighed giver ro og gør at de nemmere falder i søvn. Og måske noget i stil med, at gøre opmærksom på, hvor rart det egentlig er når der er ryttet op. Måske det der typiske råd med at markere hvor tingene skal være, som fx med lamineret billeder på kasserne. Ligesom i børnehaven - det handler vel bare om hvad de er van til at man forlanger af dem. Min pige ryder altid op efter sig i børnehaven, men her hjemme kniber det meget! MEN jeg syens det er svært - jeg har fundet ud af at min pige, nemmer finder sig i at ryde op, når bare jeg er til stede i værelset, og fortæller hvor hun skal begynde. Hun har svært ved at overskue hvor hun skal starte.

Marolle sagde ...

fin tavle, den har jeg også lige købt ;)
dog skal jeg bare bruge den som magnet tavle og har tænkt mig at putte tapet/papir på.

Jeg vil også mene at børn i den alder kan rydde op, især sammen med voksne.
Vi har tit min kærestes kusine på 4 år på besøg, og når vi er færdige med noget, så prøver vi at lære hende at rydde op. Hvis man siger nogen ting hun skal tage og ligge på plads, så det nemmere for hende at overkomme og finde ud af. og når jeg også hjælper med, så det sjovere ;)
Det lyder bestemt ikke sjovt med at skulle tvinges til at rydde op og mange tårer. Hvordan man får vendt den rutine til en positiv, ved jeg desværre ikke :(
men din plan med tavlen, virker god :) små skridt tror jeg er godt.

Janni sagde ...

Hej Sarah

Er helt enig med dig og du har da helt ret i at man (jeg ) skal gribe ind lidt før alt legetøjet ligger på gulvet. God pointe. Vi andre kan heller ikke altid overskue det hvis det hele flyder.

Hej Marolle
Super ide med papir på tavlen, det glæder jeg mig til at se.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...